Gyerekhatárok

Gyerekhatárok Dr. Henry Cloud – John Townsend

Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend egy olyan könyvet írt, amit minden szülőnek el kellene olvasnia. A könyv nagyon olvasmányos, köszönhetően annak, hogy több példát felhoznak a saját életükből, tapasztalatokból. A mű másik nagy előnye, hogy az elveket, amelyeket lefektetnek a Szentírás elvein nyugszanak, amit rendszerint igékkel támasztanak alá.
Ma, amikor a gyermekek idejük nagy részét napközikben, iskolákban töltik még nagyobb szükség van arra, hogy a szülők eltudják látni azt a feladatukat amit Isten rájuk bízott. Sajnos sok szülő lemond a gyermeknevelés nehéz feladatáról és ezt a feladatot inkább az államra bízza. Ezzel azonban egy olyan szakadék jön létre, ami társadalmunk alapját a családot robbantja szét.

Gyerekhatárok

A szerző páros először a szülők szerepével foglalkozik. Rámutatnak arra, hogy a gyermek felnőttkori sikere nagyban függ attól, hogy gyermekkorban a szülők hogyan látták el a feladatukat. A gyermeknevelésnek nem szabad nyűgnek lennie, hanem meg kell érteni, hogy a gyermekbe fektetett idő többszörösen fog kamatozni a jövőben. A gyermekek jelleme már kis korukban kialakul, ezért törekedni kell arra, hogy a nevelés és példamutatás által a gyermekünk jelleme egészségesen fejlődjön.

A szerző felvázolja „A határok tíz törvényét”, amelyben bemutatja a sikeres gyermeknevelés alapelveit. Tulajdonképpen ez a könyv központi eleme, amiben olyan alapelveket mutatnak meg, amit nagyon gyorsan gyakorlatba is lehet ültetni. Mondhatni ez a kiadvány egyik nagy előnye, hogy nem csak elveket mutatnak be, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgálnak különböző élethelyzetekkel kapcsolatban. Bemutatnak olyan igazságokat, mint a vetés és aratás törvénye, a tisztelet törvénye vagy például a motiváció törvénye. Emellett még másik hét törvényt is bemutatnak, de mindenképp szeretném kiemelni a motivációval kapcsolatos írást, már csak azért is, mert sok szülőnél általában csak egy féle eszközt látok a kezükben ez pedig a fenyegetés illetve ami ehhez kapcsolódik a fenyítés és büntetés. Nem vitatom ennek a fontosságát, de a motiváló neveléssel – ahogy a szerzők is rámutatnak – komoly eredményeket lehet elérni a gyermekek nevelésében és jellemük formálásában.

A mű végén találunk egy rövid összefoglalót illetve egy cselekvési tervet, ami valóban nagy segítség, hisz ennek köszönhetően a szülő gyorsan gyakorlatba is tudja ültetni azt, amit közel 250 oldalon keresztül olvasott.