Virágot-Algernonnak-Daniel-Keyes

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

„Nem tudom mi a rosszabb: nem tudni ki vagy valójában és boldognak lenni, vagy azzá válni, aki mindig is szerettél volna lenni, de magányosnak.” – Daniel Keyes

Virágot-Algernonnak-Daniel-Keyes

Charlie Gordon egy aranyszívű fiatalember, aki a légynek sem tudna ártani. Donner pékségben dolgozik inasként, szabadidejében pedig a Beekman iskolaközpont szellemileg visszamaradott felnőttek részére fenntartott osztályába jár. Olvasni tanul. Okos szeretne lenni, hogy több barátja lehessen. Ezen elhivatottság miatt lehetősége adódik részt venni egy kísérleti programban, ahol intelligencia-növelő beavatkozást hajtanak végre rajta. A műtétet eddig csupán állatokon végezték el, sikerességének példája Algernon, aki már könnyedén megoldja a legösszetettebb feladatait is. Charlie a kockázatok ellenére belevág a kísérletbe, hogy többek között végre Algernonnal szemben is győzedelmeskedni tudjon.

A könyv során nyomon követhetjük Charlie műtét utáni fejlődését az általa írt előmeneteli jelentésekből illetve Algernonnal való versengésének eredményeiből. Vajon sikerül neki megtartani optimizmusát és jószándékát? Mit hoz számára a nagyobb intelligencia és milyen árat kell fizetnie az átalakulásáért?

Daniel Keyes író-pszichológus novellája mára már több mint csak egy tudományos-fantasztikus mű, sokkal inkább egy rokonszenves lélek szívszorító memoárja, aki még hosszú ideig velünk marad olvasás után.

Gazdag Ákos